Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület
Tel./fax: 06-28/419-231
Mail: info@gkrte.hu
Mail | Home | Language/Nyelv:
   | Keresés:
   
GKRTE logo

 


 

 
Lovaglás, emléknapok

A Grassalkovichok nyomában - Élményszerző kulturális tematikus utak - Az 1849. évi tavaszi hadjárat útvonala

Vegyen részt Ön is Közép-Európa legjelentősebb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatán! 

Tavaszi_hadjarat.jpg

A dicsőséges tavaszi hadjárat elevenedik meg a Jászságban csataimitáció, toborzás és a huszár hagyományok bemutatásával.

Isaszegi napok_4.jpg  

A hatvani csata évfordulóját követően minden április 2-3-án gyalogos és lovas huszárok látványos felvonulására kerül sor a hadjárat emlékhelyeinek érintésével.

Isaszegi csata.jpg

A Gödöllői Régióban minden év április 6-án megrendezésre kerül az "isaszegi csata" imitációja a Szoborhegyen.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg az INTERREG IIIB CADSES Programon keresztül.

 


Tavaszi hadjárat

A Magyar Hagyomá­nyőr Világszövetség április 1-8. között rendezi meg az 1849-es dicsőséges Tavaszi-hadjárat tiszteletére a „Tavaszi Emlékhadjáratot", mely­nek egyik leglátványosabb eseménye az „Isaszegi Történelmi Emléknapok". A Felvidéki Hadjáratot a Rákóczi Szövetség támogatásával április 16-tól 20-ig rendezik meg. A Tavaszi Emlékhadjárat Közép-Európa legjelentősebb katonai hagyományőrző és kulturális rendezvénysorozata. A program záró eseményére május 17-én Budapesten a Budavárban kerül sor.

tavaszi3.jpg

A hatvani csatára emlékezve minden évben április 2-án Boldog határában elevenítik meg az 1849-es hadjárat dicsőséges napjait. A csodálatos fekvésű Balázs tanya ad otthont a korhű öltözékben fellépő Huszár- és Hagyományőrző Egyesület hadijátékának, mely a résztvevők látványos zenés felvonulásával kezdődik. A magyar és a császári csapatok küzdelmét imitáló kulturális turisztikai program kiváló történelemórának tekinthető, nemcsak diákok számára.

 


Isaszegi Történelmi Napok

Isaszeg történelmi emlékhelyei egyedülállóak az országban. Márciustól októberig zarándokként keresik fel mindazok, akiknek szívében él az emlékezés igénye a magyar történelem dicsőséges korszakai iránt. A Szoborhegyen álló Honvédszobor - talapzatán négy dicső tábornokunk Aulich, Damjanich, Görgey és Klapka emléktáblájával - Radnai Béla alkotása. A Szoborhegytől egy gyönyörű erdei út vezet Katonapallaghoz, ahol 1849-ben sebkötöző helyet alakítottak ki, amikor Klapka György serege első csatáját vívta az osztrák sereggel szemben a Királyerdőnél. Az ádáz küzdelemben egy lengyel légió is részt vett. Ismeretlen nevű kapitányát  több száz magyar honvéddel és huszárfőtiszttel együtt itt temették el. Nyughelyüket emlékmű jelzi Kato­napallagnál. A Szabadságtörekvések Emléktemploma, a Református Templom a lengyel-magyar barátság egyik jelképe. A templom falán található Wisoczki József a lengyel légió vezetőjének emléktáblája is. A Kőkeresztet Isaszeg határában Szentgyörgypuszta lakói állíttatták az 1849-es április 6-i csata előestéjén itt állomásozó magyar seregre emlékezve. Április 6-án  a Magyar Hagyományőr Világszövetség tagjai és az isaszegi hagyományőrzők részvételével díszfelvonulás indul a Községházától a Szoborhegyhez, ahol az 1848-as katonai hagyományőrzők, gyalogos és lovas huszárok, hintók, szekerek, különböző szabadcsapatok mellett felsorakozik a Csata Táncegyüttes apraja-nagyja, a vendég néptáncosok és az Isaszegi Asszonykórus eredeti viseletbe öltözve.

A több száz fős lovas, illetve gyalogos menet fúvós zenekar kíséretével a Szoborhegyhez vonul. A lovas turisztikai program fő momentuma, amikor tavaszi2.jpghadtörténész idézi fel a régmúlt dicsőséges eseményeit, melyeknek eredményeképpen elsöprő győzelmet arattunk az osztrák seregek felett. A nap leglátványosabb történése a csata bemutatása. Ágyúdörgéssel, kardcsattogással, lódobogással, puskaropogással és csatakiáltásokkal telített színes harci jelenet tárul a nézők elé, mely hiteles képet fest az 1849-es viadal diadalmas pillanatairól. Az európai szinten is egyedülálló csataimitáció az ország minden tájáról és külföldről is ide vonzza az embereket. A műsor kulturális részének magja a helyi- és vendég néptánc együttesek és az Asszonykórus programja. A harcoló csapatok levonulását követően a Szoborhegyen lévő emlékműnél fúvószenekar és toborzó verbunk, valamint koszorúzás köszönti a győztes csatát, amely katonai tiszteletadással történik. Az Isaszegi Történelmi Emlék Napok esemény sorozata október 6-án községi megemlékezéssel zárul, amikor a szabadságharc méltatlan befejezésére emlékeznek a Szoborhegyen lévő Honvédszobornál.

 


Szent István zarándoklat a Monarchia Lovasközpontban

 
 

A Gödöllői-dombság egyik legszebb részén, 8,5 hektár területen elhelyezkedő Monarchia Lovasközpont - Gödöllő központjától 2,5 km-re, a 25. kilométerkőnél található, az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál, illetve Budapest felöl jól megközelíthető - kiváló természeti adottságokkal rendelkező helyen fekszik. A létesítmény nemzetközi szabvány szerint épült, 45 ló befogadására tervezett istállóból és nagyobb lovasversenyek lebonyolítására is alkalmas 25x50 m-es fedett lovardából, továbbá gyakorló pályákból és karámokból áll. A történelmi ereklye egy eddig viszonylagos ismeretlenségbe merült uralkodói jelkép és használati tárgy Szent István kardja, amelyet a király 997-ben a Veszprém melletti Sóly község határában a Koppány ellen vívott csatában viselt először. A csata kimenetele közismert, a kard további sorsa annál kevésbé. Amit biztosan tudunk, hogy az ereklye 1368-tól a Prágai Székesegyház leltárában - Szent István magyar király kardja, elefántcsont markolattal megnevezéssel - szerepel.

2005-ben a - Monarchia Lovasközpont első zarándok útján - a zarándokút tiszteletére elkészített kardmásolatot a felvidéki települések érintésével a prágai Székesegyházba vitték, ahol az eredetivel „összeérintve" elhozták a nemzeti összetartozás, a szi zarandok.jpgkereszténység Szent István-i gondolatát. A kardereklyét a Szent István Lovagrend őrzi a budapesti Szent István Bazilika kincstárában. A zarándoklat során hangsúlyozzák, hogy nem egy „véres kardot" kívánnak hordozni, hanem a nemzet építésének, összefogásának, keresztényi vallásunk megalapításának és több, mint ezer éven keresztül történő megőrzésének egyik eszközét és szimbólumát. A zarándokút résztvevői a gödöllői Monarchia Lovasközpontban augusztus hónapban megtartott kétnapos hagyományőrző lovas turisztikai rendezvényt követően négy további magyarországi helyszínt - Esztergom, Sóly, Székesfehérvár és Hőgyész - látogatnak meg. Az elmúlt években a kardereklyét bemutatták a Felvidéken, Erdélyben, a Kárpát­alján és a Vajdaságban is.
A program további részletei a Szent István zarándoklat honlapján tekinthető meg: http://www.sziz.extra.hu/

 


Szent László Napok Mogyoródon

 

Mogyoród népe nagy tisztelője Szent László királynak, aki az 1074-ben lezajlott nemzet mentő mogyoródi csata emlékére bencés apátságot alapított a csata helyszínén. 1995-ben Szent László király halálának 900. évfordulója tiszteletére szervezték meg - első alkalommal az időközben hagyománnyá vált - rendezvény sorozatot. A 2001. évben megtartott rendezvény záró napján avatták fel a Szent László Kilátó Kápolnát. A Szent László Napok programajánlata: történelmi tárgyú előadások és játékos vetélkedők, népművészeti, képzőművészeti kiállítások, lovas íjász bemutató, kézműves foglalkozások, népi játé kok, népdalkörök, néptáncosok bemutatója, bográcsos főzőverseny és borkóstoló. A Szent László hét, a szüreti felvonulás és a bál a GKRTE védnöki tábláját elnyert Csíkvölgyi Pipa Csárdában kapható gasztronómiai különlegességek, és jó borok harmonikusan illeszkednek a Gödöllői Kistérség turisztikai kínálatába.

 


Gyömrői Országos Rákóczi Napok

II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek Gyömrőn a Mánya-réten 1705. június 3-án elmondott - azóta gyömrői beszéd néven híressé vált - vitézeihez intézett szónoklatának emlékére rendezik meg az Országos Rákóczi Napokat. A rendezvény emléket állít a régi idők vitézeinek, csatáinak. A résztvevők meghallgathatják a fejedelem lelkesítő beszédét. A rendezvény programjában szerepel: korhű jelmezes bemutató, emlékműsor, Rákóczi díjugrató lovasverseny, koszorúzás, tábortűz a Mánya-réti emlékműnél, továbbá komolyzenei koncert a Teleki-kastély kivilágított, impozáns környezetében.

 


Koronázási Hétvége a Gödöllői Királyi Kastélyban

 

A kastélyépület 1867 után élte második fény­korát, amikor koronázási ajándékként a királyi család pihenő kastélya lett. A Királyi Kastélyban június hónapban rendezik meg a Koronázási Hétvégét, mely az 1867-es koronázási ünnepségnek állít emléket. A koronázási hétvége keretében történelmi játszóház, kézműves foglalkozások és kirakodóvásár várja a kastélyba látogató érdeklődőket.

 


Magyar Szabadság Napja Gödöllőn

 

Gödöllőn az Alsóparkban minden esztendő júniusának utolsó szombatján ünnepelik meg a Magyar Szabadság Napját, arra emlékezve, hogy Magyarország területét 1991. júniusában hagyta el az utolsó szovjet katona. Az Országgyűlés 2001. május 8-i ülésén nyilvánította június utolsó szombatját a Magyar Szabadság Napjává, emléket állítva ezzel az ország számára fontos eseménynek.

 


Lovas programok Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkban

 

Csodálatos természeti környezetben, 8 hektáros területen, Budapesttől félórányi autóútra, a Gödöllői Királyi Kastélytól alig 5 kilométerre, Domonyvölgyben található a Lázár Lovaspark. Családi-, esküvői- és céges rendezvények, valamint csoportos kirándulások lebonyolítására nyújt kiváló helyszínt. A fogathajtó világbajnok Lázár testvérpár által megálmodott vállalkozás ötvözi a magyar falvak hamisítatlan hangulatát egy európai színvonalú lovasbázis nyújtotta miliővel és a legendás hírű magyar vendéglátással.

Ízelítő a kínálatból

Lazar lovaspark.jpg

A lovas hagyományokat felidéző látványos lovasbemutató: fogathajtás, lovas nomád íjász, csikósok bravúrjai, magyar szürke ökörfogat és a pusztaötös bemutatója. A program végén „Erzsébet királyné" korhű ruhában, dámanyeregben érkezik a pályára. Éjszaka fáklyák és tábortüzek fényénél is rendezhető lovasbemutató.   

Különleges program a fogathajtó verseny, ahol az indulók hiteles versenykörülmények között mérhetik össze ügyességüket az erre a célra felkészítetLazar lovaspark2.jpgt fogatokkal. Kiváló csapatépítő program a pusztaolimpia (hordólovaglás, í­jászat, üvegleverés, patkódobás). Solymász-, íjász bemutatót, quad motorozást, valamint számos különleges programot szerveznek.

Felejthetetlen élményt jelent a versenyistállók és a Világbajnokok Termének megtekintése, ahol a Lázár testvérek díjai, serlegei, érmei és versenykocsijai Lazar lovaspark3.jpgláthatóak. Látványos a magyar falusi udvar az őshonos állatokkal. Esküvői rendezvények esetén a Lá­zár Lovaspark nászajándékaként hintón szállítják az ifjú párt a csárdához vagy a parkban is megrendezhető ceremónia helyszínére. Igény szerint kiváló magyar konyha, cigányzene és folklór bemutató áll a vendégek rendelkezésére. A négy különböző stílusú csárda 900 fő befogadására alkalmas.

A lovaspark csak előzetes bejelentkezés
alapján fogadja vendégeit!
E-mail: lazarlovaspark@lazarlovaspark.hu
Honlap:
http://www.lazarlovaspark.hu
Telefon:
 28/576-510, 30/444-9330;
30/683-1213; 30/396-8002
Fax: 28/576-511

 


Honfoglaláskori lovas harcijáték bemutató

Gödöllő - Szárítópuszta; Árpád Vére Lovasiskola Gödöllő centrumától 5 km-re Valkó felé, csodálatos természetvédelmi terület közepén működik az Árpád Vére Lovas­iskola. Több lovaspálya áll a vendégek rendelkezésére, így lovas crosspálya, körkarám, lovas-harcos pálya, 600 m-es vágtapálya és a lovasíjász pálya. Őshonos állatokat is tartanak.
Szolgáltatások: lovasoktatás kezdőtől - haladóig, tereplovaglás, póni lovaglás, lovas íjászat. Lovas íjászatra belovagolt hat ló áll rendelkezésre. Nyári tábor: 10 éves kortól egy hetes turnusokban június hónaptól augusztus 20-ig lovas, íjász és kézműves táborral várják az érdeklődőket. Bővebb információ: http://www.arpadvere.hu/
honlapon található.
Az Árpád Vére Lovasiskola bemutatóit „A Tűzlovas" című lovas programjuk rövid, a honfoglalás korabeli harcmodorról taktikáról és fegyverekről szóló tájékoztatóval kezdődik. A látványos lovas produkció „vágtában" zászlós bevonulással indul. A harci játék korhű ruházatban és fegyverekkel zajlik. A lovas íjász gyakorlatok a bemutató során egyre nehezednek és egyre látványosabbak. A bemutató csúcspontja a tűzugratás. A lovas íjász egy 60 cm magas szalmával megrakott vályúból kb. 1,5 m magasra felcsapó lángokat többször is átugratja. A megrendelő kívánsága szerint a produkció lovas solymászattal is kiegészíthető. A bemutató után megtekinthető a korhűen berendezett jurta falu és kipróbálható néhány korabeli fegyver is. Az ország bármely pontján vállalják a honfoglalás kori harci játék bemutató megszervezését.
Érdeklődni Harangozó Jánosnál lehet, a 06/20 973-0474-es telefonszámon.

 


Fáy Napok Pécelen

A Fáy András Mezőgazdasági, Közgazdasági Szakközépiskola hagyományosan visszatérő rendezvényének tekinthető Fáy Napok keretében impozáns lovas bemutatót szervez a Pécel határában lévő Kishársasi Tangazdaságban. Családbarát lovas program kínálata: mini lovak a porondon, fogatok vetélkedése, csikósok produkciója, ugróparádé, tűzugratás, western lovaglás, Kishársasi Kupa diák- lovas vetélkedő és magyar íjász bemutató.

 


 Regisztráció   Impresszum   Média ajánlat

Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület
Információs és Adminisztrációs Iroda
2100 Gödöllő Patak tér 7.

Minden jog a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása,
tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Powered & designed by Chrome