Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület
Tel./fax: 06-28/419-231
Mail: info@gkrte.hu
Mail | Home | Language/Nyelv:
   | Keresés:
   
GKRTE logo

 


 

 
Bor, Gasztronómia

Térkép

Egyházi- és Világi Borok Versenye a Gödöllői Régióban

 

Évről évre más-más település (Gödöllő, Fót, Pécel, Mogyoród) ad otthont az Egyházi- és Világi borok Versenyének - a Gödöllői Régió hagyományőrző kulturális turisztikai programjának - melyet első alkalommal 2006-ban rendeztek meg az EU „Kulturális örökség vidéki környezetben" elnevezésű pályázatának segítségével. A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület kezdeményezésére, Heritour Projekt keretében - Gödöllőn a Királyi Kastélyban és a Máriabesnyői Kegytemplomban - létrehozott rendezvény „Grassalkovich Kultúra- és Bor Ünnep" címet kapta. A szervezésében és lebonyolításában a házigazda önkormányzat, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, a marketing tevékenységben pedig a Magyar Turizmus Zrt. és a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesülettel szorosan együttműködve vesz részt.

borvers2.jpg

A program a meghívott borrendek parádés felvonulásával kezdődik. Az eredményhirdetés során kiderül, hogy a szakértő zsűri mely borokat tartotta a legkiválóbbnak az egy héttel korábban megrendezett borversenyen. A miseborukkal résztvevő egyházi felekezetek borszentelést tartanak, majd a borlovagok avatása következik. Évszázadok hagyománya szerint valamennyi dűlő legzamatosabb borai a templomba kerültek. Az ország legnevesebb misebor készítői különleges boraikkal jelennek meg. Magyarországon először fordul elő, hogy a világi borok egyházi borokkal versenyezhetnek.

borvers3.jpg

A rendezvény látogatói a zsűrizéskor díjazott kiváló minőségi borokat meg is kóstolhatják. A különlegességek kedvelői az Ízek Utcájában falatozhatnak „halat, vadat, s mi jó falat...". A malacsütők, gulyásfőzők és lacikonyhák ontják a bográcsban, fazékban és nyárson sütött finomságokat. Az Egyházi- és Világi Borok Fesztiválja olyan programokat kínál, melyek testnek és léleknek egyaránt új lendületet adnak. Népi iparművészek, kézművesek kínálják portékáikat, mindenki próbára teheti kézügyességét és a vásárfiát saját maga is elkészítheti. A szabadtéri színpadon a Gödöllői Régió gazdag hagyománya, népi kultúrája elevenedik meg a fellépő művészek népdalkörök és táncegyüttesek színvonalas műsoraiban. A május hónapban meghirdetett rendezvénysorozat pontos időpontjáról és részletes programjáról az érdeklődők a GKRTE http://www.gkrte.hu/ című honlapján tájékozódhatnak.

 


Vendégvárás Kókán a volt királyi lovászok és kovácsok földjén

Kóka 2004. évben ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját. A szőlő- és bortermelés hagyományát a kókai alsó- és felső hegyen jelenleg is folytatják. Közel 600 boros pincébe gyűjtik, szüretelik a termést, az aranysárga bort, az „aranyost." A helyi borfesztivált 1999. óta minden évben megrendezik.

Turisztikai program ajánlataik:

Ajánlott program I:
Kápolna látogatás; Kossuth emlékmű megtekintése; Pincelátogatás, étkezés, borkóstolás
Ajánlott program II:
A Római Katolikus Templom bemutatása; Falumúzeum meglátogatása; Pincelátogatás, étkezés, borkóstolás
Szervezett csoportok számára idegenvezetőt biztosítanak.
További információ: 06/70 360-7604 telefonszámon.

 


Klastrom-hegyi Apátsági Pincenapok Mogyoródon

A több mint 900 éves Mogyoród lankás domboldalaival, déli fekvésű lejtőivel és kiváló talajszerkezetével ideális adottságokkal rendelkezik a szőlőtermelés számára. Háromszáz vulkáni tufába vésett borpince található a községben. Egyre többen törekszenek a régi pincék feltárására, csinosítására. 2007. év óta évente megrendezik a „Klastrom-hegyi Apát sági Pincenapokat", melynek során a Mogyoródi Hegyközség regionális borversenyt szervez. A programban gyalogos túra, a Szent László kilátó megtekintése, pincelátogatás, főzőverseny, kulturális, szórakoztató műsor és népzenei bemutató szerepel.
További információ: Zachár Zsolt a Mogyoród Turisztikai Kft. ügyvezetője, tel.: 06-30/504 1490

 


Igényes borturizmus, avagy hétvége Szigetcsépen a Szigetvin Kft-nél

 
 

Szigetcsép alig húsz kilométerre Budapesttől, a Csepel sziget közepén fekszik távol a nagyváros nyüzsgésétől és zajától. Ki gondolná, hogy a Szigetvin Kft. idilli, dús növényzetű környezetben helyezkedik el és tevékenykedik. A cég a Kunsági-borvidék Duna menti körzetének dinamikusan fejlődő borászati üzeme, fontosnak tartja, hogy a kiváló természeti adottságait kihasználva népszerűsítse termékeit. Egy rövidebb hétközi, vagy egy hosszabb hétvégi látogatás jó lehetőséget ad egy kis szigeti körutazásra, melynek csúcsa lehet egy barátságos pincelátogatás, hangulatos borkóstoló, hideg borkorcsolyával, vad, vagy halvacsorával.

szigetvin2.jpg

A pincelátogatás során a hét borvidék legjobb szőlőiből készült kiváló borokat mutatnak be. A hangulatos borkóstoló lehetőséget ad arra, hogy a vendégek megbírálhassák a Királyleánykát, az illatos muskotályokat, a kiváló Dunagyöngyét, a Kékfrankos-Kékoportó cuvée-t, a markáns Pinot noirt, a fenséges Cabernet sauvignont, majd az édes Hárslevelűt. A Szigetvin Kft. vezetése tisztában van azzal, hogy vendégül látni valakit, annyit jelent, mint felelősséget vállalni azért, hogy a vendég jól érezze magát. Szigetcsépre hívják és várják a kereskedőket, a Szigeti-borok iránt érdeklődőket és a szabad, vagy pihenőidő tartalmas eltöltésében érdekelt turistákat!
További információ: Szigetvin Borászati- és Kereskedelmi Kft. 2317 Szigetcsép (Csepel-sziget) Telefon: 24/418-628
E-mail: szigetvin@vnet.hu,
holnap: http://www.szigetvin.hu/

 


Hájastészta és Fánksütő Verseny Csömörön

 

A csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház ma már hagyományos gasztronómiai programnak tekinthető rendezvénye a Hájastészta és Fánksütő Verseny, melyet évente február hónapban szerveznek meg. A verseny lehetővé teszi, hogy az érdeklődők megismerhessék a hájastészta készítés és sütés fortélyait. A háziasszonyok produkcióit szakmai zsűri értékeli. A jelenlévő vendégek megkóstolhatják a zsűri és a saját értékítéletük alapján kiválónak minősített sütemény különlegességeket. Miközben a zsűri dolgozik a vendéglátók színvonalas kulturális- és zenei programokkal szórakoztatják a jelenlévőket. Ha megtalálta a nagymama régmúlt idők ízeit felidéző receptjeit, akkor Ön is benevezhet a versenyre és süteményeivel elkápráztathatja az édesszájú vendégsereget!

 


Lekvárfőző- és mézfesztivál Váckisújfalun

Rózsalekvár vagy Micimackó álma, esetleg lépes méz - ez itt a kérdés!

2006 évben hagyományteremtő céllal hirdették meg először Váckisújfalun a lekvárfőző- és mézfesztivált. Az édesszájúak megkóstolhatják a 25-30 féle helyben főzött lekvárt és a házi mézes csodákat. A szakemberek bemutatják a mézpergetés fortélyait és előadásokat tartanak a méz jótékony élettani hatásairól. Kiegészítő programok: kézműves foglalkozás a fafaragástól a bábkészítésig, gyógynövényes stand bemutatója, népzenei és néptánc műsor. Váckisújfalu a csend és az érintetlen természeti környezet felfedezetlen szigete évről évre szeretettel várja augusztus hónapban az egészséges életmód és táplálkozás barátait. A rendezvény pontos időpontját a GKRTE esemény naptárában közöljük.

 


Paprika Fesztivál Boldogon

A híres-neves boldogi fehér paprika és a nem kevésbé ismert házi készítésű őrölt fűszerpaprika napján termékbemutatókkal, kóstolókkal, ismeretterjesztő e­lőadásokkal, szabadtéri főzőversennyel és utcabállal ünnepel a település lakossága és az odalátogató vendégsereg.
Információ: 06/37-355-262

 


SzepEmber Feszt

A Szemere-telepi Polgárőrséggel és a helyi önkormányzattal együttműködve 2000 szeptembere óta közösen rendezi meg a Budapesti Pörköltfőző Versenyt és számos kísérő rendezvényét, amelyek együtt alkotják azt a kulturális turisztikai programot, amely SzeptEmber Feszt néven vált ismertté. A három napos fesztivál keretében pörköltfőző versenyt szerveznek.  Szombaton a kerületi önkormányzatok polgármestereinek csapatai a Szemere-kupáért versenyeznek, va­sárnap pedig a Honanyák mérhetik össze egymással „szakácstudományukat". A közönség Benke Laci bácsi és a világ legnagyobb rekordméretű bográcsa jóvoltából kaphat kóstolót a marhapörköltből. A versenyre benevezett csapatok a főzésen kívül a Lőrinci Hétpróba keretében még hat ügyességet és gyorsaságot igénylő versenyszámban küzdenek meg egymással a végső győzelemért.  A szórakoztatásról négy színpadon több mint száz fellépő gondoskodik.

 feszt2.jpg 

Az esti nagy  kon ­certek résztvevői népszerű zenekarok, a hazai pop- és dzsesszélet meghatározó egyéniségei. A gyerekeket vetélkedők, kézműves foglalkozások és vidámpark várja. A további művészeti ágak a PerifériArt Összművészeti Akció keretében képviseltetik magukat. A Magyarországi Rekordok Napja keretében számos extrém kísérletre kerül sor.
További információ: Hotelinfo Kft., 1056 Budapest, Váci utca 78-80, Gál Gábor, Cserhalmi Tímea, Telefon: 06/1266-3741
E-mail: info@szeptemberfeszt.hu
Honlap: http://www.szeptemberfeszt.hu/

 


Görhöny Fesztivál

Az „Őszi Kulturális Hét Kistarcsán" című rendezvénysorozat keretében meghirdetett Görhöny Fesztivál a Gödöllői Régió közkedvelt hagyományosan visszatérő gasztronómiai programjává vált. A görhöny nyersen reszelt burgonyából liszt, tojás és ízesítők hozzáadásával készült massza - többnyire pacsni formájában - zsiradékban történő kisütéssel készül. A görhöny fesztivál eseményeinek túlnyomó része a burgonyával kapcsolatos. A programban görhöny sütő verseny mellett kóstolók, vetélkedők, játékok, kézműves vásár és „pityóka hétpróba" szerepel. A rendezvény pontos időpontjáról az érdeklődők a GKRTE eseménynaptárában, illetve a http://www.gkrte.hu/ című honlapján kaphatnak pontos és részletes tájékoztatást.
További információ: Kistarcsai Kulturális Egyesület, Kereszti Ferenc, telefon: 28/470-926,
e-mail: kike@kike.hu,
honlap: http://www.kike.hu/

 


 Regisztráció   Impresszum   Média ajánlat

Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület
Információs és Adminisztrációs Iroda
2100 Gödöllő Patak tér 7.

Minden jog a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása,
tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Powered & designed by Chrome